site Merode

4 appartementen met 3 autostaanplaatsen.

Adres

Frederik de Merodestraat 38-40, 2800 Mechelen

Periode

2006 - 2008

Architect
Kennes - Elegeert
Status
Verkocht

Site Merode is een kleinschalig gebouw met een markante integratie van heden en verleden. Een hedendaagse horizontale architectuur gelegen in één van de mooiste 'historische' straten (Frederik de Merodestraat) in het centrum van Mechelen en op wandelafstand van de Grote Markt.

In de gevel blijven oud en nieuw afleesbaar in de bepleistering waarbij de uitgestrekte horizontale ramen een visuele brug vormen. Op vraag van Monumentenzorg wordt de oude kern bewaard. nl. een gelijkvloerse kamer en de eerste verdieping. De 16de eeuwse kern wordt omarmd door een nieuwbouw. Het architectenduo Kennes-Elegeert tekende eveneens voor de hedendaagse verticale woning aan de overzijde: ‘Site Merode’ zorgt hierbij voor een uitgelijnde horizontale commentaar.

Vanuit de site heeft men een prachtig zijdelings zicht op meerdere historiche gebouwen. De hoekwoning ‘het Schip’ beter bekend als ‘de Beiaardschool Jef Denyn’ en de recent heraangelegde binnentuin van ‘het Hof van Busleyden’. Het geheel vormt een ‘beschermd stadsgezicht’. Vanop de tweede verdieping en de dakverdieping is de Sint-Romboutstoren zichtbaar met de nabijgelegen Sint-Janskerk.