site Melaan

7 appartementen, 1 commerciële ruimte en 2 kantoor- ruimtes (Melano en Lorette met bewaarde voorgevel). 3 gerestaureerde woongelegenheden (‘t Sweert). 2 kantoorruimtes en 2 appartementen (in het gerestaureerde Hooghuys). 24 ondergrondse staanplaatsen.

Adres

Melaan-Drabstraat - 2800 Mechelen

Periode

2010 - 2014

Architect
dmvA
Architectenbureau K. Beeck bvba
Status
Verkocht
Pers

23 november 2017 -
NAV (Netwerk Architectuur Vlaanderen)
Shortlist voor Brick Award 2018 bekend

Site Melaan is een geheel van 4 ruime entiteiten en 5 eeuwen boeiende architectuur en stadsgeschiedenis: het 16de-eeuws Hooghuys, het 17de-eeuws ’t Sweert en de 18de-eeuwse Loretteschool (gevel Lorette) met een staaltje hedendaagse toparchitectuur (Melano). Architectenbureau DmvA werd genomineerd voor een Europese prijs voor de uitwerking van dit project/concept.

Het knappe binnengebied is een doordachte en hedendaagse vertaling van een 17de-eeuws tuinconcept ontworpen door Ars Horti. De uiteengeschoven perk onderdelen passen als één geheel in elkaar. Het is een combinatie van gemeenschappelijke tuinen met (door paden afgescheiden) aansluitende privétuinen, De stilte en eenvoud refereert naar de voormalige kloostertuin en creëert een oase van rust in het centrum van Mechelen.

Vanaf de eerste verdieping van het Lorette gebouw heeft men een prachtig zicht op de Sint-Romboutstoren.
De Stad Mechelen nam met de heraangelegde Melaan deel aan ‘Water in Historic City Centres’ (WIHCC) en kreeg hiervoor in 2008 de ‘European Regional Cultural Champion Award’.

Geschiedenis:
Eind 17de-eeuw resulteert de samenvoeging van 3 aanpalende woningen in ‘‘t Sweert’.
In 1835 stichtte Victor Scheppers hier de alom bekende ‘Lorettenschool’. In 1911 breidde de school zich uit met een klooster aan de kant van de Begijnenstraat. Dit neogotische Loretteklooster sluit nog steeds aan op Site Melaan.